Nieuw werk van Sjoerd Tegelaers: mezzo tint

Sjoerd Tegelaers heeft een nieuwe serie werken in de techniek mezzo tint. Daarvan zijn nu drie mooie werken online te zien bij Blooz Gallery.

Bekijk al zijn werk 

Over Sjoerd Tegelaers

Deze kunstenaar is in 2014 afgestudeerd aan ArtEZ AKI Enschede en werd direct een veel gevraagd beeldend kunstenaar. Sjoerd Tegelaers volgde na zijn studie een Postgraduate opleiding Printmaking gevolgd in Polen om zich verder te specialiseren in druktechnieken. Daarna heeft hij diverse exposities gehad onder meer in Polen, Amsterdam, Nijmegen, Den Haag en Enschede. Hij was genomineerd voor de Gobot, Young Blood Award en was hij Artist in Recidence in Spanje, Zweden en Duitsland.

Sjoerd is een veelzijdig graficus die met name gespecialiseerd is in de oude technieken van de grafische kunst. In deze tijd waarin veel grafische kunst met digitale hulpmiddelen wordt gemaakt is het interessant dat een jonge kunstenaar zich verdiept in de ambacht van grafiek. Hij is gespecialiseerd in photopolymer etsen, dit leerde hij tijdens een artist in residence van de docent Ramón J. Freire Santa Cruz van de
printmaking afdeling van de kunstacademie van Cuenca (Spanje). Een bijzondere techniek die niet vaak in Nederland wordt toegepast. Ook werkt hij met mezzo tint. Kortom een ambitieuze kunstenaar met bijzonder veel talent!

Over mezzotint

Deze oude techniek is rond 1650 ontwikkelt en wordt ook wel zwarte kunst genoemd vanwege de zwarte afdruk die de inkt achterlaat. Een koperen plaat wordt urenlang handmatig bewerkt met een instrument waardoor het oppervlak ruw wordt. Het is een heel arbeidsintensief proces. Door te polijsten onstaan de verschillende grijstonen. De delen van de tekening die meer gepolijst worden zijn lichter.  Daarna wordt inkt aangebracht op de koperenplaat en wordt de tekening met krijt aangebracht. Het eindresultaat is een mezzotint kunstwerk. De kunstwerken van Sjoerd Tegelaers verschijnen in een bepertke oplage van 10.