Panoramic portraits door Nic Opdam

Nic Opdam 'Nhu', panoramic portraitVerse kunst in de galerie

Nic Opdam heeft een hele bijzondere portretserie gemaakt: Panoramic. Vanaf nu zijn er twee portretten online geëxposeerd en te koop bij Blooz Gallery.

Tussen twee werelden

Nic Opdam: “Ik las ergens dat een verschil tussen een geschilderd en een gefotografeerd portret de tijd is. Een foto wordt in een moment genomen, met één klik van de camera. Een schilderij ontstaat gedurende een langere tijd, waarbij iemand model zit die niet continu stil kan zitten. Gedurende de tijd verandert de expressie op iemands gezicht, de houding etc. Mijn portretten zitten tussen de twee werelden in.

Portretten bestaan uit 48 foto’s

Met een speciale camera fotografeer ik iemand in delen, als een panoramafoto. De portretten bestaan uit 48 foto’s: 8 x 6 stuks. Iedere foto bevat een klein stukje van iemands gezicht. Dit proces duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. Na afloop worden de losse beelden samengevoegd tot een geheel. Tijdens dit proces kan iemand ook niet helemaal stil blijven zitten en verandert de uitdrukking op het gezicht een heel klein beetje. Dit verschil is, net als bij een schilderij, alleen maar te zien als je ergens gedurende het proces een enkele foto van het model zou maken.”

Blooz Gallery over deze fotoserie

Nic Opdam daagt zichzelf steeds uit als fotograaf. In zijn eerdere werk stond vaak architectuur centraal. Maar ook de rol van de mens op zijn omgeving, zoals in zijn serie ‘What is Dutch power’, waarin hij gebouwen en locaties fotografeert in Nederland waar de behoefte aan energie letterlijk de mens in de weg zit. Daarna ging hij zelf architectonische settingen nabouwen op miniatuursets in zijn studio en ging hij daarin ook de mens een plek te geven, zoals in de serie ‘One image a song’.

De afgelopen periode heeft Nic zich verder ontwikkelt in portretfotografie en komt hij nu met deze mooie portretten. De Panoramic portretten zijn dynamisch en intrigerend doordat de modellen hun expressie veranderen. Je ziet daardoor meer van de mens op de foto. Doordat ze langere tijd poseren is niet één uitdrukking aan te houden, maar worden het authentieke portretten. De mens wordt op deze manier heel puur weergegeven.

Nic Opdam breidt deze serie nog verder uit, dus waarschijnlijk kunnen we hier nog meer verwachten!

Ga naar de foto’s