What is Dutch power? Nic Opdam vertelt

Nic OpdamDeze week was ik op bezoek bij fotograaf Nic Opdam om werk te selecteren voor de nieuwe kantoorexpositie van Blooz Gallery. 

In zijn woonkamer hangt een foto uit zijn serie What is Dutch Power. Nic Opdam vertelde mij over de context van dit werk.

Een beeld van een typisch Nederlands landschap met schapen en een boerderij. In de achtertuin van de boerderij staat een gigantische windmolen. Nic fotografeert op confronterende en vaak ook geestige wijze, plekken in Nederland waar onze behoefte aan energie ons letterlijk in de weg staat.

 

Nic Opdam, What is Dutch powerNederland is een klein welvarend land met een grote behoefte aan energie en dat zie je terug in het landschap. De foto’s zijn uit verschillende foto’s opgebouwd en kennen een grote mate van detail. Voor de achtergrond achtergrond is Nic meestal op zoek naar een compleet witte lucht, dat zorgt voor een bijna tweedimensionaal beeld.

What is Dutch Power een crossmedia project met foto’s, film en een website. Het is geïnspireerd op de serie American power van de Amerikaanse fotograaf Mitch Epstein. Nic Opdam startte dit als afstudeerproject in 2013 en het gaat nog steeds door. Op deze website kan je zien welke plekken in Nederland hij al gefotografeerd heeft.

Deze foto uit de serie is binnenkort te zien bij Blooz Gallery.