Uitgelicht door Blooz Gallery: Sjoerd Tegelaers

Sjoerd Tegelaers, The effort to be free seems pointless from above, Blooz GalleryThe effort to be free seems pointless from above

Sjoerd Tegelaers, photopolymer ets op papier, A3, oplage 10.

Zo vrij als een vogel, wie wil dat nou niet? De titel van dit werk brengt je op een ander spoor.

Waarom lijkt het van bovenaf zinloos om moeite te doen om vrij te zijn? Is dat omdat je zo vrij kan zijn als je zelf denkt, of is dat omdat je nooit vrij zult zijn? Een vliegend figuur boven een ruige eindeloze zee. Een arend, nee toch niet kijk eens beter…….

Een raadselachtig mooi werk van Sjoerd Tegelaers

Photopolymer ets
Sjoerd Tegelaers gebruikt deze bijzondere techniek die in Nederland maar door enkele kunstenaars wordt toegepast. Hij schildert, tekent en kerft op transparant papier. Vervolgens wordt dit door middel van licht op een etsplaat met een lichtgevoelige laag gezet. De tekening “brandt” hij in een etsplaat waarna hij deze afdrukt in een doka. Hij combineert traditionele druktechniek met nieuwere technieken.

 

Polen
De jonge kunstenaar is in september afgestudeerd en ontwikkelt zich nu verder in traditionele drukwerktechniek aan een universiteit in Polen. Daar wordt veel aandacht aan de ambachtelijke drukwerktechniek gegeven (zoals steendruk), terwijl er in Nederland veel focus ligt op de vormgeving met nieuwe media.

Tegelaers is nu in het buitenland, maar hij is ondertussen ook actief in Nederland. Hij neemt deel aan diverse exposities o.a. in Amsterdam, Enschede, Nijmegen.

Dit kunstwerk en meer van zijn werken zijn geëxposeerd in de online galerie, Blooz Gallery.