Het verlaten leven in ‘Doel’ fotoserie van Nic Opdam

Fotoserie Doel (kerncentrale), 60 x 75 cm, foto op alu-dibond, oplage 5, Nic OpdamDoel een verlaten dorp
Doel is een verlaten dorp gelegen in België. Het is bekend is geworden in de jaren ’60 vanwege de uitbreidingsplannen van de haven uit Antwerpen die het dorp zou doen verdwijnen. De komst van de kerncentrale heeft bijgedragen aan het vertrek van bewoners. In 1977 waren er zo’n 1300 bewoners in 2013 nog maar 28.

Schoonheid van verval
Veel fotograven vinden in dit dorp intrigerende beelden. Nic Opdam werd ook getriggerd door dit dorp. Anders dan de meeste fotograven legt hij niet alleen het verval vast, maar ook de schoonheid ervan. Bijvoorbeeld de foto van het hoekgebouw. Daar zie je nieuw leven en schoonheid ontstaan door bijvoorbeeld de tekeningen op de dichtgespijkerde ramen. Hij reisde af naar Doel om op diverse plekken vaak uren bezig te zijn om de juiste compositie voor één foto te creëren.

Leven in Doel
In deze fotoserie zie je dat het leven in deze verlaten stad op sommige plekken gewoon doorgaat. Zoals vlakbij de kerncentrale waar de wieken van de molen nog fier draaien in de wind. Nic Opdam heeft een talent voor het vinden van de juiste compositie in landschaps/ architectuurfotografie. Kijk eens naar de dagjesmensen op de foto met de kerncentrale. Die zijn vastgelegd met hun hoofd vlak boven het asfalt uit. Of de foto met de garages waar een lantaarnpaal het beeld compleet doorsnijd. Er ontstaat daardoor een bijzondere vlakverdeling, zorgvuldig in gecomponeerd door de fotograaf.

Drie foto’s uit deze boeiende serie zijn zojuist nieuw toegevoegd aan Blooz Gallery.

Bekijk alle foto’s van Nic Opdam