Nic Opdam, fotograaf

Nic Opdam gaat vaak op zoek naar de schoonheid van op het eerste oog “lelijke”plekken in Nederland. Gebouwen die ooit gloreerden en nu geen functie mee hebben, de natuur gaat er zijn gang mee. Een prachtige wildernis aan onkruid grijpt zich vast aan een voormalig seinhuisje. Regenplassen in een voormalige Opelgarage reflecteren de schone gebreken van het pand. In de serie Flipside, over de B kant van de stad, legt hij deze plekken vast.

Opdam heeft  oog voor vreemde combinaties in het landschap, bijvoorbeeld in zijn serie WHAT IS DUTCH POWER. Daarin fotografeert hij plekken in Nederland waar de behoefte aan energie de mens letterlijk in de weg zit. Bijvoorbeeld een windmolen in een achtertuin. Of een energiecentrale in een park. Dit levert mooie foto’s op, die vragen oproepen en daardoor interessant blijven om naar te kijken.

Zijn specialismen zijn: Landschaps- en Architectuurfotografie, met sociaal documentaire kenmerken.

Nic Opdam  “Mijn werk kenmerkt zich door uitgekiende composities met vaak een grote mate van detail”.

 

Opdam fotografeert sinds zijn 16e jaar. Na de middelbare school  zou hij naar de Fotovakschool  gaan, maar het werd  HTS elektrotechniek. Daarna werkte Nic jaren als software engineer, een vak wat volop in beweging was en het uiterste vroeg van zijn creatieve en innovatieve vermogen.

Fotografie bleef altijd een belangrijke rol spelen en dat werd alleen maar sterker. Daarom besloot hij om in 2008 de Fotovakschool te gaan doen in Amsterdam. In 2012 heeft hij de studie succesvol afgerond. Kort daarna werd het werk van Nic Opdam opgenomen in de publicatie New Dutch fotografie talent 2013.

Hij wordt geïnspireerd door fotografen als Edward Burtynsky, Andreas Gursky, Mitch Epstein, Hans Aarsman and de “New Topographics” beweging.

Opleiding

2008-2012 Fotovakschool Amsterdam

Awards

2019 Eisa Maestro Awards Netherlands Winner

2019 Minimalistic Photo Awards Honourable Mention

2018 Siena Awards Finalist

Exposities

2018 Kerkje van Persingen

2017 Expositie ‘Kijken en zien’

2016 Bosch Open Expo, Den Bosch Kruithuis

2015 solo expo “Mannen van beton” pop-up expo Blooz Gallery,  Nijmegen.

2013 Naturae Project

2012 NXP Nijmegen

2012 Fotovakschool Amsterdam

Publicaties
New Dutch talent 2013

 

Bekijk de werken van deze kunstenaar

Bekijk de werken