Bezoek kunstbeurs Realisme Amsterdam

Merel van den Nieuwenhof bij Espace Enny op RealismebeursAls je van hedendaagse kunst houdt is een bezoek aan een kunstbeurs echt een aanrader. Nederland heeft veel professionele kunstbeurzen, van traditioneel tot heel experimenteel en alles daartussenin.

Vandaag bracht ik een bezoek aan de Realisme Amsterdam. Dit is een beurs voor de liefhebbers van realistische hedendaagse kunst. Professionele galerieën tonen werk van voornamelijk gerenommeerde kunstenaars, al is er een aantal dat ook werk van de jongere generatie toont.

Wat is er te zien?
Veel ‘klassieke’ schilderkunst in een hedendaags jasje: stillevens, landschappen, figuratieve kunst. En soms kom je er een mooi abstract werk tegen, zoals van Armando. Verder is er veel figuratief beeldhouwwerk te zien in brons. Persoonlijk was ik erg verrast door de speelse mooie beelden van Marjolijn Mandersloot die er qua beeldtaal en materiaalkeuze echt uitsprong naast de traditionele beeldhouwkunst.

Wat sprong eruit?
De stand van Espace Enny springt er uit qua expressie en beeldtaal. Merel van den Nieuwenhof (kunsthistorica en mijn kantoorgenoot) gaf een inspirerende rondleiding langs de kunstwerken in de stand. Er hangt collagewerk/ stillevens van C.A. Wertheim. Mooie werken waarin gevonden materialen gecombineerd worden met schilderkunst. Een nepnagel, een pilstrip in het landschap, een afvoerputje als bloem. Poëtisch werk!

Een afvoerputje als bloem!
Maar ook de kleurrijke expressieve schilderijen van Frank van Hemert dwingen ogen te kijken. En Barbara Broekman, die er zelf ook was, toonde kleurrijke textielkunst met een prachtige schilderachtige uitstraling. Tot slot de beelden van de jonge kunstenaar Damian Kapojos, geweldig hoe hij een porseleinen uitstraling weet te maken van een sculptuur gemaakt van klei beplakt met textiel.

Groene knuffelbeer
De stand van Jan van Hoof Galerie viel op met het werk van Marjolijn Mandersloot, zoals ik hierboven heb genoemd. Een prachtige levensgrote knuffelbeer ‘Grazzly’ van kunstgras vleit zich op de beursvloer en mocht aangeraakt worden, hoera! Hij kan zowel binnen staan, als buiten in de tuin, super.

Betaalbare litho’s we like!
Gaaf die stand van Stichting Archaeopteryx Lithografica. Ik ben een grote fan van druktechniek. Toppunt: prachtig drukwerk van Rinke Nijburg & Arno Kramer!

De Realisme Amsterdam is dit weekend (t/m 18 jan) te bezoeken.

Binnenkort een blogbericht van Blooz Gallery met de kunstbeurzen van 2015 die je niet mag missen!

* Foto’s van de rondleiding op de stand van Espace Enny door Merel van den Nieuwenhof. Op de liggende foto zijn schilderijen te zien van Frank van Hemert en op de staande foto textielkunst van Barbara Broekman en sculpturen van Damian Kapojos.