Hoe kies je een kunstwerk? Tips voor thuis

 

Stap1. Kunst kopen? Stel je jezelf deze vragen

Door: Jackelien Top, curator & eigenaar Blooz Gallery

Misschien ben je in één keer verliefd op een kunstwerk en dan weet je het gelijk. Maar bij kunst kopen is het soms lastig om te bepalen welk kunstwerk je wilt voor thuis. Het kan dan handig zijn om een aantal vragen voor jezelf te beantwoorden:

1. Spreken bepaalde vormen en kleuren je aan of gaat het vooral om wat een kunstenaar wil zeggen met het werk of misschien wel om allebei?
2. Kies je voor een bepaalde techniek: schilderij, tekening, ets of een foto?
3. Wil je iets kopen van iemand die al bekend is, of stimuleer je graag (nog) onbekend talent met jouw aankoop?
4. Wil je het kunstwerk ingelijst achter (museum)glas of kies je voor een foto op dibond in een beperkte oplage.
5. Wil je iets kopen van iemand die
al bekend is, of stimuleer je graag (nog) onbekend talent met jouw aankoop?
6. Zie je het aankopen voor kunst als een investering, of speelt dat niet mee?

Sara Donkers

 

Stap 2: Ga kunst bekijken

Hoe ontwikkel je jouw kijk op kunst?
Door veel in het echt te gaan kijken op beurzen, musea, exposities, in galeries of ateliers. Zo ontwikkel je een bepaalde voorkeuren voor kunst, misschien is dat abstract, expressief, figuratief, geëngageerd of iets anders.

Daarnaast is er online ook genoeg te vinden over kunst bijvoorbeeld op Instagram.

Verzamel afbeeldingen van de werken die je aanspreken en plaats ze eventueel op een moodboard in je woonkamer of maak een digitale collage. Daarna kan je je keuze gaan maken voor het echte werk!

Louise te Poele, Inside out

 

Iris Helene Jansen, Down the rabbithole, 150 x 200 cm

Stap 3: Durf te kiezen

Ga voor jezelf na welk kunstwerk in je hoofd blijft zitten na deze oriëntatie. Dat kan een werk zijn waar je direct voor viel of een werk wat zich langzaam in je geheugen heeft gegrift en niet meer weggaat.

Wanneer je samenwoont is het soms moeilijk om samen tot een keuze te komen. Dat is heel gebruikelijk. Waarom?: kunst is iets heel persoonlijks, jouw keuze voor vorm of de boodschap die een kunstwerk heeft zegt iets over jezelf. Dat vind ik het mooie ervan en daarom zie je bij mij thuis werken hangen die ik tof vind en werken die bij de smaak van mijn vriend passen. Als jij jouw kunstwerk hebt gevonden en de ander kan ermee leven dat het bij jullie thuis hangt (ook al is het misschien net niet zijn/haar smaak) dan is dat een prima uitgangspunt.

Tot slot: Kunstadvies online of aan huis

Wil je kunst kopen en meer weten over kunst en over welke kunstwerk in jouw interieur zou passen? Blooz Gallery helpt je graag met het maken van een keuze voor kunst die bij jou en je huis past. Jackelien Top heeft ruime ervaring met het inrichten van exposities, kunst-inrichting in bedrijven en kunst
in huis. Ze geeft je graag een persoonlijk advies op maat. De mogelijkheden:

1. Online advies waarbij je foto’s van je interieur en je wensen mailt. Op basis daarvan ontvang je tips voor kunst in huis.
Online advies vanaf €50,- excl. btw.

2. Kunstadvies aan huis, Blooz Gallery komt bij je langs voor kunstadvies op maat. Prijs voor het advies is op aanvraag.

Interesse? Stuur een mail aan Jackelien:  info@bloozgallery.nl

 

Privacy Policy

We houden je graag op de hoogte mocht je daar geen behoefte meer aan hebben, kan je je uitschrijven voor blog berichten door ons te mailen via info@bloozgallery.nl

In het kader van de nieuwe wetgeving AVG informeren wij je over ons privacy beleid. Deze kan je in deze link vinden.

Gijs Scholten