Jan Bilitewski, beeldend  kunstenaar

Blooz Gallery over deze kunstenaar
In juli 2014 studeerde Jan Bilitewski af op de AKI Enschede. Zijn werk maakte indruk door de de thematiek en een nu al herkenbare eigen schilderstijl. Zijn werk gaat vaak in op religie, politiek of economie en ze verwijzen vaak naar belangrijke kunstwerken uit de kunstgeschiedenis.

 

Bilitewski over zijn werk
“Ik houd me bezig met de vraag wat communicatie in schilderkunst betekent en wat het doel daarvan is. Als je met anderen wilt communiceren moet je dezelfde taal spreken. Zo gebruik ik in mijn schilderijen een religieuze basis. Die gebruik ik voor mijn verdere (schilder)onderzoek. Religie is een grondsteen van de Westerse cultuur en dat schept een vertrouwen tussen mij, het schilderij en de beschouwer. Zo kunnen we in gesprek gaan over verschillende visies die onze individualiteit bepalen en ons een gevoel van aanwezigheid in tijd en ruimte geven.” Veel van zijn werken hebben religieuze thema’s of verbeeltenissen. Zoals de Maria serie.

De Google serie
Bij Blooz Gallery toont Jan twee werken uit deze serie. Hij onderzocht de afbeeldingen van heiligen die hij vond via google search. Deze afbeeldingen fotografeerde hij met een oude mobiele telefoon. Wat er dan nog overbleef van het heilige beeld ging hij op een kalligrafische manier schilderen. De witte achtergrond refereert aan een wakker gevoel, wat overeenkomt met de achtergrond die wij van beeldschermen gewend zijn.

 

 

Opleiding

2010-2014 AKI Enschede

 

Nominatie/ prijzen

2014-2015 Winnaar HeArtfund beeldende kunst prijs

2014 Winnaar Young Blood Award

Exposities (selectie)

2016 Solo, HeArt Gallery, Hengelo, n.a.v. winnen HeArtfund.

2015 Rijksmuseum Twenthe, groepsexpositie, Enschede

2015 Collectief Derde Wal, Nijmegen

2014 W139 Amsterdam

2014 Gobot festival Enschede

2014 Retrospective exhibition, AKI Enschede

 

Bekijk kunstwerken

Bekijk de werken van deze kunstenaar

Bekijk de werken