Iris Helene Jansen interview in het NRC


De kunstenares uit Enschede stond op 23 jan in het NRC met haar werk.
Iris Helene Jansen, If you keep holding on you'll never learn how to fly, 221,4 x 113 cm, gemengde techniek op papier bij Blooz Gallery

Iris Helene Jansen werd geïnterviewd door Marit Willemsen voor de rubriek Spitsuur. Lees hier het hele artikel.

De jonge kunstenares maakt prachtige geschilderde dieren op papier. Ze is gefascineerd door dieren en in het bijzonder vindt ze het heel prettig om de vachten en veren te tekenen. De laatste tijd heeft ze veel vogels geschilderd. De manier waarop dieren hun instinct volgen intrigeert haar en inspireert haar tot het maken van nieuwe werken. Bekijk hier haar werk.

Iris Helene Jansen is afgestudeerd aan de AKI ArtEZ te Enschede in 2013, haar werk viel daar direct op. Ze exposeerde sinds haar afstuderen op diverse plekken in Nederland.

Ze werkt graag met natuurlijke materialen. Onder andere met thee, Oost-Indische inkt en houtskool. De vormen en texturen die tijdens het opdrogen ontstaan zijn aspecten in het werk die men niet kan bedenken. Deze spontaniteit speelt een belangrijke rol in haar werk, naast de directheid van de lijn, vorm en contrast. Ze tekent en schildert tot op heden uitsluitend op papier omdat dat voor haar het mooiste resultaat geeft. Ze werkte eerder veel op hele grote formaten tot wel 2.20 meter hoog. De laatste tijd tekent ze ook regelmatig op klein formaat.