Jan Bilitewski & Dewi Hoppe in Rijksmuseum Twenthe

Dewi Hoppe in Rijksmuseum TwentheimageGisteren bezocht ik samen met kunstenaar Jan Bilitewski het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

Hij gaf me een rondleiding door de expositie FC Twenthe 50 jaar op de vierkante meter. De 50 beste voetbalspelers van FC Twenthe zijn geportretteerd door 50 kunstenaars. Ook als je niet van voetbal houdt is dit een leuke expositie om te bezoeken. En dan kan je gelijk de expositie van Turner bekijken, nu daar te zien en zeer de moeite waard!

Jan Bilitewski en Dewi Hoppe hebben beiden een voetballer geportretteerd. Geheel herkenbaar in hun eigen stijl, pik je de schilderijen van Jan en Dewi er zo uit.

Jan heeft een donker en iconisch portret gemaakt. De blik van de voetballer is expressief en tegelijk vragend en bijna religieus. Dat komt mede door de opgetrokken wenkbrauwen, die vaak opvallen bij portretten van heiligen als Jezus en Maria.

Dewi’s portret is gedurfd in expressief kleurgebruik en verftoets. Geen voorzichtig clean portret, maar een schilderij met lef, dat is kenmerkend voor het werk van Dewi. Bam daar is die!

Een aantal portretten trok onze aandacht. Bijvoorbeeld het iconische portret van Edith Mijering, heel subtiel geschilderd. En het portret van Maarten van Aken wat eigenlijk geen portret is. Geheel in zijn eigen stijl, schildert hij het voetbalstadion van FC Twenthe met daarin het portret verwerkt, super! Ook Remco Dikken valt op; in een fris groen verschijnt een dynamische duistere voetballer, dat zorgt voor een spannend beeld.

Jan Bilitewski bedankt voor de rondleiding!

FC Twenthe 50 jaar op de vierkante meter is te zien t/m 6 dec. Info