Eindexamenexposities 2018: mijn favoriete kunst

HKU, AKV St. Joost Den Bosch, ArtEZ Enschede en ArtEZ Arnhem

Ieder jaar bezoek ik met veel plezier de eindexamenexposities van een aantal kunstacademies om nieuw talent te ontdekken. Leuk om te weten, de eindexamenexposities zijn vrij toegankelijk, je kunt dus gewoon zelf het nieuwste talent gaan spotten. Deze examens zijn al weer voorbij, maar volgend jaar is er weer een kans en de meeste van de onderstaande kunstenaars kan je terugvinden op instagram. Hieronder vind je mijn favoriete kunstenaars van de eindexamens van dit jaar.

Dit jaar heb ik vier academies bezocht: HKU, AKV St. Joost Den Bosch, ArtEZ Enschede en ArtEZ Arnhem.

Fotoverslag van de eindexamenexposities 2018
Ik wissel de bezoeken af, dus niet ieder jaar dezelfde academies. ArtEZ Enschede heeft wel een speciale plek in mijn agenda, want de afgelopen jaren komt daar zoveel talent vandaan dat ik die steeds opnieuw bezoek.

AKV St. Joost Den Bosch
De grote expressionistische portretten van Koos de Vries vond ik eigentijds en indrukwekkend. Daarnaast de abstractie en een verassende presentatie door Joep van Linder en het keramiek van Sveva de Valk maakten een blijvende indruk.

HKU
Wat een plezier was het om op de HKU rond te kijken, zoveel talent, een paar sprongen er voor mij uit: de video van Norbi Kovacs vond ik heel mooi, je ziet een bak met water welke door mensen in beweging wordt gezet met een doek of een trap, het levert een constant veranderend abstract beeld op. Bij Tim Wunderink viel het het materiaalgebruik en concept op, boten, lunchtbedden en andere materialen werden verwerkt in strakke schilderachtige kunstwerken. Bij Docent Beeldende Kunst vielen de abstracte werken van Femke van Eijndthoven en Lydia Duijmelinck op. Die van Femke zijn heel subtiel geschilderd, je ziet bijna de beweging van schaduw op de muur voor je als je naar dit werk kijkt, super. En die van Lydia hebben een heel vernieuwend materiaalgebruik, het lijken net schilderijen met een epoxylaag, maar zijn het niet. Het zijn grafische werken gedrukt op zeil, de werken lijken een soort onderwaterwerelden te zijn, haar inspiratie haalt ze o.a. uit oosterse filosofieen.

ArtEZ Arnhem
In Arnhem was ik verrast door de presentatie van de docentenopleiding beeldende kunst, bijvoorbeeld het werk van Elfi Voermans (wiens werk ik al eerder gezien had). Dit was prachtig gepresenteerd en een ze heeft een authentieke visie gegegeven op kunstgeschiedenis, moederschap, religie, vergankelijkheid en iconografie. De presentaties van Fine Art en docentopleiding zijn gescheiden van elkaar, wellicht een idee om dat volgend jaar samen te presenteren. Bij Fine Art sprak het werk van Zaid Al-Lozi mij het meest aan vanwege de sfeer van de installatie en video; de gele (zonne)gloed die daarvanaf kwam en waar je deel van wordt als je er doorheen loopt.

ArtEZ Enschede
Ook hier weer veel talent gezien. Twee in het bijzonder: de schilderijen van Eline van Hove vielen me op vanwege de schaduwwerking en compositie. De gelaagdheid in de architectonische schilderijen van Sjoerd Stok vond ik ook verassend.

 

Meer informatie over de academies check:

HKU

AKV St. Joost Den Bosch

Artez Arnhem en Enschede

Meer zien van de kunstenaars check de meesten op instagram voor hun werk.

NB: Dit artikel is geschreven vanuit een persoonlijke passie voor hedendaagse kunst en om het bezoeken van de eindexamens te stimuleren en daarmee hedendaagse kunst toegankelijk te maken.