Nieuw atelier van Dewi Hoppe

Meisje met de Paardebek, Dewi HoppeDeze week was ik op bezoek bij Dewi Hoppe in zijn nieuwe atelier in Apeldoorn. Erg leuk om te zien hoe zijn werken samenkomen in de grote ruimte.

Meisje met de Paardenbek
Ook heb ik nieuw werk van hem gezien. Erg onder de indruk was ik van ‘Meisje met de paardenbek’. Dit is geïnspireerd op ‘Meisje met de parel’ van Vermeer en ‘Guernica’ van Picasso overgoten met de verftoets van Dewi Hoppe. Van dit werk heeft hij ook een geanimeerde computerversie gemaakt.

Grapje
Al zijn werk ontstaat vanuit een luchtige geestigheid, maar als het schilderij af is zit er vaak een serieuze ondertoon in; het roept vragen op bij de beschouwer. Hij gebruikt veel beelden en personages uit de populaire beeldcultuur en dit combineert hij regelmatig op doek met iconische figuren of verwijzingen naar grote meesters.

In het werk rechts op de foto zie je een supertrooper n.a.v. Starwars. Dit schilderij begon als een grapje, maar uiteindelijk heeft krijgt het een serieuze ondertoon, doordat het iets treurigs en intrigerends tegelijk oproept. Supertroopers zijn personages uit de Starwarsfilm zonder persoonlijkheid. Dewi plaatst hem in een huiselijk interieur. Dat zou misschien wat kunnen zeggen over deze figuur, maar uiteindelijk weet je nog steeds niet goed met wie je te maken heb. Hij blijft een onbekende, dat is spannend.

Coda en Art Overijssel
Een aantal werken van Dewi Hoppe wordt in mei geëxposeerd in het CODA museum, Apeldoorn.

En zijn werk is geselecteerd voor een groepsexpositie in Museum Palthehuis in Oldenzaal tijdens Art Overijssel van 12 maart t/m 17 april. Het werk van Jan Bilitewski (waar Blooz Gallery ook mee samenwerkt) is daar ook te zien.