Atelierbezoek Sjoerd Tegelaers

Na een tijdje stilte op de site vanwege de komst van een prachtige lieve dochter, ga ik weer met plezier met de galerie bezig! De komende tijd ga ik weer mooie nieuwe werken selecteren voor mijn galerie. In mijn blogberichten kan je er alles over lezen.

  Vandaag ben ik op atelierbezoek geweest bij Sjoerd Tegelaers

Artist in residence Portugal
Sjoerd vertelde me dat hij net uit Porto (Portugal) terug is, waar hij gevraagd was om deel te nemen aan een artist in residence project. In Porto mocht hij een masterclass verzorgen. Sjoerd is in Nederland één van de weinige jonge kunstenaars die expertise heeft op het gebied van photopolymer etching. Ook heeft hij daar geëxperimenteerd met de techniek Mezzotint. Het maakproces van mezzotint en photopolymer etching duurt erg lang. Je bent al snel 40 uur bezig per kunstwerk. Het vereist veel kennis en kunde van druk- en etstechniek en daarnaast creativiteit en tekenskills om er een mooi kunstwerk mee te kunnen maken.

Mezzotint
Op de foto zie je het gereedschap waarmee een mezzotint gemaakt wordt. Bij mezzotint bewerkt Sjoerd de koperkleurige plaat eerst langdurig met een soort staalborstel om er structuur aan te geven zodat er inkt aan blijft plakken. Met een kleine soort mesjes tekent hij als het ware een afbeelding in de plaat. Daarna is de plaat gereed om af te drukken. Dat is ook handwerk en moet vaak opnieuw om de juiste mate inkt op de juiste plekken te krijgen.

In search of the king
Al met al resulteert dit bij Sjoerd in mooie en interessante kunstwerken. Zoals de nieuwe photopolymer etsen uit de serie ‘In search of the king’. Deze serie werken brengt een verhaal rondom een ridder en zijn paard die symbool staan voor een zoektocht naar het licht. Het kan ook worden geïnterpreteerd als een zoektocht naar jezelf. Om het licht te bereiken komt de ridder voor absurde uitdagingen te staan, hij vaart met zijn peddels in het zand; een onmogelijke opdracht, hij zet door, ontmoet het kwaad, balanceert op het randje en komt tot contemplatie. De serie is nog niet af ik ben benieuwd wat er nog meer komt.

We hebben alvast een paar werken geselecteerd die binnenkort online staan bij Blooz Gallery.