Beschrijving
Photopolymer ets
Dit werk van de jonge kunstenaar Sjoerd Tegelaers, is gemaakt met een bijzondere techniek die in Nederland niet veel wordt toegepast, namelijk photopolymer ets. Photopolymer is een techniek die voornamelijk door grafisch ontwerpers en fotografen gebruikt wordt. Je kunt een afbeelding op een transparant papier maken en dit door middel van licht op een etsplaat met een lichtgevoelige laag zetten.
Sjoerd Tegelaers tekent en schildert eerst op een transparant papier. Deze tekening “brandt” hij vervolgens in een etsplaat waarna hij deze afdrukt. Deze techniek leerde hij tijdens van de docent Ramón J. Freire Santa Cruz van de printmaking afdeling van de kunstacademie van Cuenca (Spanje).
Over dit werk van Sjoerd Tegelaers
Dit werk komt voort uit een artist in recidence project in een weeshuis in Gouda. Sjoerd woonde en werkte een korte periode in het weeshuis en liet zich inspireren tot een serie werken hierover. We zien een kind op stelten in de buitenplaats van het weeshuis in Gouda. Mensen die daar langslopen zullen het herkennen. Door een luikje in de lucht kijkt een kat naar beneden. De kat is een regelmatig terugkerend dier in het werk van Sjoerd Tegelaers. Dieren spelen vaak een belangrijke rol in zijn werk. Ze zetten je op het verkeerde been, laten je nadenken, staan metafoor voor filosofische thematiek, of brengen juist wat luchtigheid en humor in zijn werk.
Sjoerd Tegelaers slaagt erin om met zijn werken verhalen te vertellen die in het hoofd van verschillende beschouwers steeds een andere afloop kunnen hebben.
Dit werk is in een beperkte oplage van 10 gemaakt.