Jan Bilitewski, z.t.

 1,500,00

Jan Bilitewski, z.t. 90 x 160 cm, inkt en acryl op doek, € 1.500,- (btw n.v.t.).

Kunstwerk is beschikbaar.

Categorie:

Beschrijving

Jan Bilitewski over zijn werk
“Ik houd me bezig met de vraag wat communicatie in schilderkunst betekent en wat het doel daarvan is. Als je met anderen wilt communiceren moet je dezelfde taal spreken. Zo gebruik ik in mijn schilderijen een religieuze basis. Die gebruik ik voor mijn verdere (schilder)onderzoek. Religie is een grondsteen van de Westerse cultuur en dat schept een vertrouwen tussen mij, het schilderij en de beschouwer. Zo kunnen we in gesprek gaan over verschillende visies die onze individualiteit bepalen en ons een gevoel van aanwezigheid in tijd en ruimte geven.”

Maria
Dit werk maakt deel uit van een serie schilderijen van Maria. Door de eeuwen heen zijn talloze Mariabeeltenissen geschilderd. Maar wat brengt een jonge hedendaagse kunstenaar ertoe om Maria keer op keer te schilderen? Jan Bilitewski benadert het onderwerp op persoonlijke wijze. Zijn Maria’s komen voort uit de relatie met zijn moeder en zijn (ex)vriendin. Naarmate hij er meer schilderde kwamen ze los te staan van zijn eigen moeder en vriendin en zijn het meer universele Maria’s geworden die over alle moeders of vriendinnen zouden kunnen gaan.

Sommige Maria’s verbeelden meer een Maria als moeder. De Maria als moeder geeft een vertrouwd beeld, straalt geborgenheid uit en is meer op het gezin en het verleden gericht.

Maria als vriendin verbeeldt de toekomst die nog voor hun ligt. In zijn schilderijen zie je dat bijvoorbeeld aan een abstractere verftoets, want de toekomst is niet helder. Ook de dialoog die je met een vriendin hebt is anders dan die met een moeder, ook dat probeert hij in zijn schilderijen vast te leggen.

Over dit schilderij
In dit werk zie je goed hoe Jan Bilitewski een ontwikkeling doormaakt in zijn werkproces.

Deze Maria is één van de eerste die hij schilderde na zijn kalligrafische schilderijen. Je ziet op de achtergrond nog wel een paar vlakken en kaders, die je ook in zijn eerdere werk ziet. Verder schildert hij hier een vrij realistisch gezicht van Maria. Ook dat is voor hem vertrouwd.

De nieuwe experimentele stap in zijn werk is het toevoegen van zwarte Oost-Indische inkt. Hiermee laat hij het bekende los en slaat een nieuwe weg in. De drie stippen op het gezicht zijn toevallig ontstaan. Volgens Jan een mooi voorbeeld van hoe het loslaten van het bekende en het aangaan van uitdagingen in het leven(en in zijn schilderijen) nieuwe cadeau’s opleveren. Hiermee refereert hij aan Goethe, die een inspiratiebron voor hem is.

 

Naam
E-mail
Telefoon
Enquiry