Jan Bilitewski, z.t. (Mary 1)

 800,00

Jan Bilitewski, z.t. (Mary 1), 40 x 70 cm, Oost-Indische inkt op doek verkoopprijs €800,- (btw n.v.t.).

Kunstwerk is beschikbaar.

Categorie:

Beschrijving

Jan Bilitewski over zijn werk
“Ik houd me bezig met de vraag wat communicatie in schilderkunst betekent en wat het doel daarvan is. Als je met anderen wilt communiceren moet je dezelfde taal spreken. Zo gebruik ik in mijn schilderijen een religieuze basis. Die gebruik ik voor mijn verdere (schilder)onderzoek. Religie is een grondsteen van de Westerse cultuur en dat schept een vertrouwen tussen mij, het schilderij en de beschouwer. Zo kunnen we in gesprek gaan over verschillende visies die onze individualiteit bepalen en ons een gevoel van aanwezigheid in tijd en ruimte geven.”

Maria
Dit werk maakt deel uit van een serie schilderijen van Maria. Door de eeuwen heen zijn talloze Mariabeeltenissen geschilderd. Maar wat brengt een jonge hedendaagse kunstenaar ertoe om Maria keer op keer te schilderen? Jan Bilitewski benadert het onderwerp op persoonlijke wijze. Zijn Maria’s komen voort uit de relatie met zijn moeder en zijn (ex)vriendin. Naarmate hij er meer schilderde kwamen ze los te staan van zijn eigen moeder en vriendin en zijn het meer universele Maria’s geworden die over alle moeders of vriendinnen zouden kunnen gaan.

Sommige Maria’s verbeelden een Maria als moeder, zoals dit werk bijvoorbeeld. De Maria als moeder geeft een vertrouwd beeld, straalt geborgenheid uit en is meer op het gezin en het verleden gericht.

Maria als vriendin verbeeldt de toekomst die nog voor hun ligt. In zijn schilderijen zie je dat bijvoorbeeld aan een abstractere verftoets, want de toekomst is niet helder. Ook de dialoog die je met een vriendin hebt is anders dan die met een moeder, ook dat probeert hij in zijn schilderijen vast te leggen.

 

Naam
E-mail
Telefoon
Enquiry