Binnenkort bij Blooz Gallery: Jan Bilitewski, winnaar Young Blood award

 

Jan Bilitewski, Technological bij BLooz GalleryAmbitieus talent; indrukwekkende schilderijen

Op de eindexamenexpositie van de kunstacademie AKI te Enschede zag ik zijn werk voor het eerst; indrukwekkende mooie schilderijen met een grote zeggingskracht. Ik was erdoor geïmponeerd. In september dit jaar ontmoette ik Jan Bilitewski. Hij komt over als een bevlogen, intellectuele en bovenal hartelijke kunstenaar.

Jan wordt niet alleen door Blooz Gallery gezien als een veelbelovende kunstenaar, hij heeft de Young Blood Award gewonnen en het Heartfund 2014-2015. Heartfund kiest jaarlijks één pas afgestudeerde beeldend kunstenaar aan de AKI/Artez om concreet te ondersteunen voor en periode van één jaar. Waaronder een atelier voor de kunstenaar.

 

De context van zijn werk; communicatie in de schilderkunst

“Ik houd mij bezig met de vraag: wat betekent communicatie in de schilderskunst en wat is het doel daarvan? Als je met een ander persoon wilt communiceren moet je in eerste instantie dezelfde taal gebruiken. Zo gebruik ik in mijn schilderijen een religieuze basis, waarop ik mijn verdere onderzoek kan bouwen. Religie is een grondsteen van onze westerse cultuur en schept zo vertrouwen tussen mij, het schilderij en degene die ernaar kijkt. Zo kunnen wij een gesprek beginnen over de verschillende visies, die onze individualiteit bepalen en ons een gevoel van aanwezigheid in tijd en ruimte geven”.

Google serie

Het werk op de foto’s komt uit de google serie. De kunstenaar onderzocht afbeeldingen op google van heilige voorbeelden en figuren. Deze afbeeldingen op een computerscherm fotografeerde hij met een heel oud mobieltje. Wat op die foto’s nog te zien was van de heiligen (en dat was best vaag) toonde hij op een kalligrafische manier op doek. De witte achtergrond van het doek levert een wakker gevoel op, wat overeenkomt met die achtergronden die we van beeldschermen gewend zijn.

Benieuwd naar zijn werk? Schrijf je hiernaast in voor updates in je mail, dan ben je als eerste op de hoogte wanneer zijn kunst bij Blooz Gallery te zien is! Dat zal begin 2015 zijn.

1. De uitgelichte foto bij het artikel is een detail van het kunstwerk Demographic, acryl en olieverf op opgespannen doek, 110 x 80 cm. Een zoektocht naar de kleur blauw.

2. De foto hier direct boven: Technological, Kaligrafische rol, 142 x 82 cm, acryl en olie op doek. Een zoektocht naar de heilige maagd Maria.